Veterinärbesök med mera

I måndags var vi till veterinären för vaccination. Dagny klarade det galant! Jag ställde henne på bordet och lade några godbitar under nosen på henne och hon märkte inte ens att hon fick en spruta. I väntrummet var hon lugn och trygg också, så det blev ett bra besök.
Ensamhetsträningen går framåt! Idag lämnade jag henne ensam i ca 7-8 minuter och filmade alltihop. Gullungen gick och lade sig och sov vid ytterdörren!! Så himla, galet duktig! Jag <3 min valp!
Nu på kvällen har jag haft uppstart för två kurser. Vi har haft teori här hemma i min lägenhet och Dagny var så klart med (dock inga andra hundar). Hon charmade alla deltagarna och var riktigt duktig. Hon sov stora delar av lektionen - tills jag råkade kliva på henne.. Hoppsan..
I natt sov Dagny utan kompostgaller för första gången. Jag räknade med att hon skulle härja hej vilt, men icke då! Hon lade sig i sin bädd och sov hela natten. Behöver jag säga att jag <3 min valp?
Den senaste veckan har vi halkat efter vad gäller träning känner jag dock. Jag behöver verkligen komma igång med kontaktträningen och få upp hennes fokus generellt. Hon är ganska disträ och kan lätt vandra iväg, trots att jag har superbra belöningar. Men så har jag också en tendens att köra för långa pass. Kanske finns ett samband? :) Måste köpa äggklocka!!

Åkt ryggsäck!

Igår köpte jag en ryggsäck för hundar. Dels har jag nämligen svårt att gå på promenader med dagishundarna när Dagny är med (hon kan ju liksom inte gå så långt och kan inte lämnas ensam hemma) och dels behöver jag ett smidigt sätt att ha med henne när jag håller kurser. Så hittade jag en liten och smidig ryggsäck på Pets utanför Karlstad igår och slog till. Igår kväll åkte Dagny på premiärturen. Den gick till Ica och Dagny satt lugnt och tyst där bak och verkade rätt nöjd.

Idag kom eldprovet när jag skulle ha en privatlektion. Jag var rädd att hon skulle skälla, pipa och härja där bak när hon såg den andra hunden, men inte då! Hon var alldeles tyst och lugn i över en timme, sedan tröttnade hon och började härja lite, men man kan ju inte kräva hur mycket som helst av en liten bebis! Jag är supernöjd med lösningen iaf. Jag märkte knappt att hon var med, så det känns himla smidigt! Skönt att ha händerna fria och samtidigt veta att valpen är i tryggt förvar.

Igår duschade jag henne för första gången också. Det gick över förväntan tycker jag. Lite panik och pip ibland, men hon höll sig ändå rätt lugn tycker jag. Dock insåg jag efteråt att det tydligen är en yorkshire terrier jag har köpt:


Premiär i träningshallen

Igår åkte jag, Anna och min vän Alma till Kristinehamn med hundarna Dagny, Herman, Lipp och Julle.
Min och Annas plan för kvällen var att träna passivitet - att bara sitta och titta på när de andra hundarna tränade. Vi skulle också belöna för att de höll sig lugna och tittade på de andra hundarna. Mitt mål var att Dagny skulle somna.
Både Herman och Dagny skötte sig långt över förväntan! Båda två är ju väldigt aktiva och energiska och har lite svårt för att sitta still, men inte igår. Båda höll sig lugna och jag nådde mitt mål - Dagny var så avslappnad att hon somnade! Visserligen bara i mindre än en minut, men ändå! Det var inte direkt en miljö där det var lätt att sova om man säger så.
Efter att Dagny har sovit tränade vi lite. Jag ville testa om hon kunde leka med mig i den svåra miljön och det var absolut inga problem. Jag körde några jaktinkallningar och hon kom som ett skott. Därefter testade jag om hon kunde hålla fokus på mig i en träningssituation. Tog fram godis och klickern och belönade för i princip allt som innebar att hon var med mig - ögonkontakt, sitt, ligg etc. Känner mig nöjd med passet. Visst, hon tappade fokus gång på gång, men vad kan man begära? Hon återvände ändå till mig! :) 

Idag har vi haft dvärgpinscherpatrullen här. Billy och Ivan ska gå på dagis hos mig i en månad, så nu blir det intensiva dagar. Dagny ligger utslagen i soffan nu och det har hon i stort sett gjort sedan pojkarna åkte hem vid halv fyra! Så jag får väl inte sova något i natt... Det har hur som helst gått väldigt bra. Hundarna är lugna och snälla och funkar finfint ihop. Det känns bra!

Dagens filmsnutt

Dagens filmsnutt kommer från igår då vi tränade lite varsågod:
Idag har vi varit på en riktigt lång koppelpromenad. Dagny skötte sig finfint! Har dock insett att vi behöver träna riktigt mycket på hundmöten och även människomöten.
Idag kunde jag dessutom lämna henne en hel minut ensam! Ett stort steg för oss det!

Valpmål

Redan innan jag fick hem Dagny satte jag mig ner och satte upp mål för vad jag ville att hon skulle kunna när hon är fyra månader. Eller, kunna och kunna och mål och mål.. Det är väl mer en lista på saker jag vill ha tränat på helt enkelt.
Så här ser listan ut:

Passivitet/Miljöträning

Filtträning
Stan (bor ju i stan, så där har vi varit flera gånger redan)
Buss (åkt två resor. Inga problem alls!)
Bil (har vi åkt nästan varje dag sedan jag fick hem henne. Det går väldigt bra, även utan syrrans hundar som stöd.)
Hundkurs (Dagny och min syster kommer vara med på ett hörn på min valpkurs som börjar om några veckor.
Tåg
Barn

 

Träning

Leka i olika miljöer (har hunnit med inomhus, i trädgården och utanför Domkyrkan. Hon leker mkt BRA!)
Sitt namn (lärde hon sig snabbt! Lyssnar i de flesta situationer.)
Inkallning (hon lärde sig snabbt vad ordet "kom" betyder. Däremot har vi inte gjort någon mer seriös träning på detta. Har tänkt ta tag i det imorgon faktiskt.)
”Varsågod” (påbörjades idag. Jäklarns vad snabbt hon hajar grejen!)
Shejping/aktivitet (har såklart shejpat massor redan! Det har ni ju filmbevis på.)
Stadga/passivitet (som vanligt är jag sämre på den här biten... Måste skärpa mig. Har gjort en del, men behöver myyycket mer!)
Koppel (Dagny går riktigt bra i koppel faktiskt! Har inte direkt tränat på det, men det går av sig själv..)
Inte vakta saker

 

Hantering

Kloklipp (har klippt två gånger. Hon gillar det inte, men det går okej.)
Tandborstning (har börjat lyfta på läppen)
Öron
Borstning (har borstat henne några gånger. Inte så populärt..=
Klappa (gör vi så klart massor!! Men det jag menar är att lära henne att det är något positivt när andra rör henne. Det har vi inte direkt gjort, förutom familjen och några vänner.)
Lyfta (samma som ovan.)

 

Gud vad roligt! Jag inser nu att jag på en och en halv vecka ändå hunnit påbörja nästan alla mål! Känns riktigt peppande. Ska bli spännande att se hur det har gått när hon är 16 veckor. På söndag är hon 12 veckor, så fyra veckor kvar. :)

Vad tycker ni om målen? Vad saknas? Hur har ni gjort med era valpar?


Mer tasstarget

Här kommer filmen från gårdagens andra pass och dagens första pass:Vad tycks? :)

Tasstarget, försök #3

Gjorde ett nytt försök ca två timmar efter det förra och wow, vilken skillnad! Jag hade nog fel när jag sade att det kändes som att hon inte förstod! Nu var det tydligt att hon använde sig strategiskt av tassen för att få sitt klick. Började passet med att klicka bara för att hon lyfte/slog med tassarna, men det blev bara en sådan repetition för sedan hamnade tassen på min hand.

Jag testade att höja handen från golvet efter en stund och hon klarade det med! Då blev det väldigt tydligt att hon hade förstått uppgiften, eftersom hon var tvungen att sträcka på benet för att nå upp med tassen.

Känner mig supernöjd med detta pass faktiskt!

Imorgon kan jag nog gå vidare till att inte ha godis i handen skulle jag tro.

Bästa valpen! <3

Tasstarget, försök #2

Igår bestämde jag mig för att testa tasstarget med Dagny. Jag provade på vanligt vis, men fick inte fram några tassrörelser alls. Jag kom fram till att hon inte har förstått att hon har tassar som kan användas och testade idag en ny strategi. Jag ville få chansen att belöna att hon valde att använda tassarna, så jag tog en godis i handen och lät henne försöka få tag på den. Min förhoppning var att hon skulle testa att krafsa och att jag då skulle kunna belöna. Strategin gick så där tycker jag. Visst, hon lade sin tass på min hand några gånger så jag kunde klicka, men det känns fortfarande inte som att hon förstod det här med att hon har tassar. Det känns lite som när hundar piper - de gör det, men är inte medvetna om det. Inlärningen borde ha gått snabbare om hon hade förstått, tycker jag. Det är ju ett enkelt och billigt beteende liksom.
 
Funderar på att prova en ny strategi imorgon, nämligen att klicka för alla tassrörelser. På det viset borde förstärkningsfrekvensen bli högre och det borde ge resultat.

Min träningsplan för inlärning av tasstarget såg ut så här:
1. Godis i handen, klicka för krafs
2. Bara handen, klicka för tasstouch
3. Target i handen
4. Target i handen, fast på golvet
5. Vanlig target

Tror fortfarande på planen, men kommer nog klicka för alla tassrörelser som steg 1.
Filmade dagens pass (K/B till mig!), men lyckades inte få ut filmen på youtube.. Ingenting fungerar på min sprillans nya dator! Den är ett riktigt måndagsexemplar.. Ska ominstallera den nu och se om det går bättre sedan.

UPPDATERING:

Har löst problemet nu, så här är filmen:


Äntligen!

Jag tror att Dagny äntligen börjar känna sig hemma och trygg här. Idag var första gången som hon faktiskt låg kvar och vilade i vardagsrummet trots att jag gick därifrån. Det känns så himla skönt, för jag får så dåligt samvete när jag väcker henne. Förhoppningsvis kommer det gå bra med ensamhetsträningen i fortsättningen också. Inte för att det på något sätt gått dåligt hittills men..
Idag har Dagny och Herman och Tindra varit ensamma hemma två gånger i ca 20 minuter varje gång. Det har gått superbra! Känns så skönt att veta att man åtminstone kan lämna henne med "barnvakterna".
Ska förresten försöka komma igång med filmandet av vår träning också. Jag är dåligt på sådant, men det ska det bli ändring på!

Första veckan med Dagny

Jag var väldigt inställd på att det skulle kännas jobbigt att hämta hem en ny valp. Dels för att jag var rädd att jag någonstans inom mig trodde att det var Dagmar som skulle komma tillbaka och dels för att det är ett ständigt pass att ha valp, och det krävs väldigt lite för att få mig ur balans nu för tiden. Men jag har oroat mig helt i onödan. Dagny kom in i mitt liv för en vecka sedan och det har verkligen bara känts bra! Visst, det är jobbigt att inte ens kunna gå hemifrån för att köpa mjölk utan att skaffa valpvakt och så vidare, men det har inte varit i närheten av så jobbigt som jag befarade.
Däremot har det varit otroligt kul! Vad häftigt det är att få klickerträna en valp från början! Med Dagmar hann jag ju "sabba" en hel del under vårt första år och den skadan hämtade sig aldrig riktigt. Dagny, som aldrig tränats på något annat sätt, erbjuder redan massor med olika beteenden och är riktigt repetitionsklok.
Alldeles nyss körde jag första passet med omvänt lockande. Hon fick erbjuda sitt några gånger och fick k/b för det, sedan lade jag bort klickern och belönade bara med godis. Först ganska täta belöningar för att hon satt kvar i position, men ganska snart lade jag på omvänt lockande och hon fattade direkt vad det handlade om. Väldigt snabbt kunde jag locka henne med handen riktigt nära nosen och vid några tillfällen kunde jag "tappa" en godbit framför henne. Introducerade också kommandot "fri" och efter typ tre repetitioner förstod hon det med. Det är så roligt när inlärningen går så snabbt! Jag är ju liksom van vid att det tar 20 klick innan hunden ens börjar fatta vilket beteende som belönas.
Så summa summarum, det här känns väldigt bra! Det enda som oroar mig är ensamhetsträningen. Den är alltid jobbig liksom och lilla damen är väldigt känslig för att bli lämnad ensam. Men det har ju liksom bara gått en vecka än så...

RSS 2.0